lauantai 26. helmikuuta 1977

Tunturipöllö - Bubo scandiacus

Tunturipöllö Porvoon Söderskärillä
Tunturipöllö on tunturiylänköjen sirkumpolaarinen pesimälintu, joka vaeltaa pesimäalueelta toiselle sopulien ja muiden jyrsijöiden perässä. Talvisin varsinkin nuoria höyhenpuvultaan kirjavampia lintuja vaeltaa etelämmäksi ja niitä voi nähdä päivisinkin saalistamassa isoilla peltoaukeilla.

Alueen ensimmäinen tunturipöllö laskeutui 26.2.1977 Nurmijärven Savikon pelloille. Kyseessä on paikallisten asukkaiden tekemä luotettava havainto, jonka ilmoitti Jukka Meriläinen.

Seuraava "iso valkea" havaittiin Hyvinkään Ali-Mattilassa 28.12.1996. Jari Siven löysi tämän yksilön, joka sittemmin siirtyi lääninrajan toiselle puolelle Riihimäen Monnin pelloille ja oli tavattavissa 5.1.1997 asti.

Tuusulan ensimmäinen havainto tunturipöllöstä koskee Rantamon pelloille pysähtynyttä lintua, jonka Ari Ahtiainen löysi 20.11.2007.

Näiden havaintojen lisäksi alueella on ilmoitettu nähdyksi kaupungin valoissa kaksikin tunturipöllöksi määritettyä lintua. Kummassakin havainnossa on kyse pimeällä havaitusta pöllöstä, joka on nähty vain lyhyesti lennossa. Rakennetuille alueille sijoittuvat tapaamispaikatkaan eivät sovi tälle avoimia ympäristöjä suosivalle lajille.