sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Isovesipääsky - Phalarobus fulicarius

Talvipukuinen isovesipääsky Vihdissä
Isovesipääsky on Pohjoisen Jäämeren saarten rannoilla pesivä pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii Länsi-Afrikan merialueilla. Laji on myöhäinen syysmuuttaja ja enemmistö Suomen lähes sadasta havainnosta koskeekin syksyisiä lintuja, jotka ovat lajin kesäpukuun nähden hyvin vaatimattoman näköisiä. Erityisen runsas esiintyminen isovesipääskyllä oli syksyllä 2010 ja 2011.

Isovesipääskystä on tehty alueella vain yksi havainto lajityypillisesti myöhään syksyllä. Jari Siven löysi talvipukuisen linnun Hyvinkään Sääksjärveltä 21.11.2010. Lintu lenteli levottomasti ja katosi pian löytymisensä jälkeen.

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Tundrakuikka - Gavia pacifica

Suomen ensimmäinen tundrakuikka Tuusulanjärvellä
Tundrakuikka on vanhan mantereen kuikan sisarlaji, joka pesii Pohjois-Amerikassa. Lajia pidettiin vielä 2000-luvun alussa kuikan alalajina. Euroopan ensimmäiset tundrakuikat tavattiin Englannissa vasta 2007 ja vasta sen jälkeen tundrakuikka sai lajistatuksen vuonna 2010.

Alueen ja koko Suomenkin toistaiseksi ainut havainto lajista koskee Ari Ahtiaisen Tuusulanjärveltä 10.11.2010 löytämää lintua, joka oli lyöttäytynyt samaan parveen amerikanjääkuikan ja kotimaisen kuikan kanssa (RK Ahtiainen 2011).

Ari Ahtiainen kertoo havainnostaan:

Tundrakuikan löytyminen Tuusulanjärveltä on aikamoinen salapoliisitarina, joka alkoi eräänä marraskuisena aamuna mennessäni Tuusulanjärven rantaan katsomaan, olisiko sateinen yö pudottanut järvelle vesilintuja. Löysin kuin löysinkin heti alkajaisiksi alueen ensimmäisen amerikanjääkuikan. Tässä jättiläisessä riittikin sitten katsomista ja ihailemista koko päiväksi kaikille paikalle kiiruhtaneille harrastajille. Niinpä kukaan ei kiinnittänyt huomiota sen seurassa uiviin normaalikokoisiin kuikkiin.

Vasta seuraavalla viikolla alkoi totuus valjeta. Pekka Komin ottamista erinomaisista valokuvista arveltiin, että toinen pienemmistä kuikista olisikin Suomen ensimmäinen tundrakuikka, Gavia pacifica. Tosin varmuuden saamiseksi kuvat oli ensin käytettävä ulkomaisten asiantuntijoiden tutkittavina. Kuikkaparvi jäi paikalla järven peittyessä iltapäivällä paksuun sumuun ja seuraavana aamuna koko kolmikon nähtiin nousevan taivaalle etelän suuntaan.

Näin Tuusulanjärvelle eksyneestä nuoresta tundrakuikasta tuli minulle ensimmäinen ja eiköhän myös viimeinen löytämäni Suomenpinna. 

Havainnosta on julkaistu tiedonanto Linnut-lehdessä (Ahtiainen ja Komi 2011).

Amerikanjääkuikka - Gavia immer

Tuusulanjärven amerikanjääkuikka 10.11.2010
Amerikanjääkuikka on arktisen alueen pesimälintu, joka talvehtii Pohjanmerellä. Pieni osa kannasta muuttaa keväin syksyin maamme merialueiden kautta. Varsinkin syksyisin nuoria yksilöitä löytyy silloin tällöin myös sisäjärviltämme.

Alueen ensimmäinen amerikanjääkuikka oli laskeutunut Tuusulanjärvelle 10.11.2010 (ARK Ahtiainen 2011). Ari Ahtiainen löysi linnun seuratessaan Järvenpään Seurakuntaopiston rannassa uivaa pilkkasiipeä. Kaukoputken näkökentän peittikin yhtäkkiä isonokkainen ja kulmikaspäinen kuikkalintu, joka nousi pinnan alta kuin ainakin Tuusulanmeren hirviö.

Tarinaan tuli sitäkin jännittävämpi jatko, kun alettiin selvittää tämän jättiläisen seurassa uineen pienemmän kuikan identiteettiä. Siitä enemmän tundrakuikan kohdalla.