tiistai 30. kesäkuuta 2015

Kevään kintereillä ylös tuntureille

Lapin kesä teki tuloaan Tenon varrella

Kun etelässä kevät kääntyy kesäksi, suuntaa moni lintuharrastaja pohjoiseen. Silloin voi pysytellä kevään kintereillä, kun pääsee uudestaan seuraamaan vastikään pesimäseuduilleen saapuneita muuttolintuja.

Järripeipot lauloivat vastikään lehteen puhjenneissa tunturikoivuissa
Tänä kesänä lähdimme Lappiin vasta juhannusviikolla, mutta ajoitus osui nappiin alkukesän koleus huomioonottaen. Retken reittiin tehtiin viimehetken muutos Sotkamosta löytyneen idänkäen vuoksi. Se puputtelikin kuuluvasti Teerivaaran maisemissa koko yön. Kainuusta matka jatkui vanhaan tuttuun Kuusamoon. Sieltä löytyivät pöllöt, sirkut, petolinnut ja kuukkelit hienosti Mittumaarin poikien nuoteilla, mistä suuret kiitokset!

Peloton keräkurmitsa Taivaskeron polun varrella
Pulmunen rakkakivikossa
Pallastuntureille saavuttuamme Lapin kesä teki tuloaan. Räystäspääskyt rakensivat pesiä tunturihotellin räystäille, leppälintu lauloi ja kapustarinnat viheltelivät tunturien alarinteillä. Ylös Taivaskerolle noustiin poutaisesta ja tyynestä kelistä nauttien. Sieltä löytyivät pelottomat keräkurmitsat ja pulmunen.

Keskiyön hetki Ailigaksen rinteellä
Tunturikihu reviirillään
Karigasniemellä staijattiin Tenon rantatörmällä Nuvvuksessa ja vietettiin yötöntä yötä Ailigas-tunturilla. Lapista sentään löytyy vielä sinirintojakin, vaikka Kuusamosta laji on surullista kyllä jo kadonnut. Tunturikoivikossa lauloi myös sepelrastas. Tunturikihut olivat vallanneet reviirin Ailigaksen huipulle vievän polun varrelta.

Pikkusirkku Ivalon Pikku-Petsamossa
Paluumatkalla poikettiin vielä katsomassa pikkusirkkua ja Skaftung Naturen retkiryhmän löytämää lapinuunilintua Ivalossa.




tiistai 9. kesäkuuta 2015

Onnistuneita pesintöjä

Kylmää ja sateista toukokuuta on seurannut tuulisen kolea kesäkuun alku. Silti monet linnut ovat jo saaneet poikueet vesille ja maastoon. Isojen lintujen pesinnät näyttävät onnistuneen hyvin. Ainakin Jokelan joutsenilla ja Ridasjärven kurjilla on jo poikaset varttumassa.

Karanpojan eka aamupala avarassa maailmassa
Näätä hiiviskeli koskikaran pesän lähellä - onneksi turhaan
Poikanen asettui koskenreunan korkeimmalle kivelle
Tänä kesänä pääsimme jälleen seuraamaan koskikaran pesintää Vantaanjoella. Nurmijärven Myllykoskella havaittiin  huhtikuun puolivälissä pesää rakentava kara. Toukokuun 13. päivänä emo ruokki jo poikasia. Näätäkin liikkui pesän lähellä, vaan ei päässyt siltakannen alla olevaa pesää ryöstämään. Toukokuun 30. päivän aamuna kolme poikasta oli lähtenyt pesästä. Ne tasapainottelivat kosken pyörteiden välissä vesikivillä ja emo kävi niitä ahkerasti ruokkimassa. Myllykosken edellisestä koskikaran pesinnästä kesällä 1994 olikin jo vierähtänyt lähes 20 vuotta.

Haudontavuoro vaihtui mustakurkun pesällä
Jokelassa Kolsan tiilitehtaan lammilla on seurattu laulujoutsenen ensipesintää. Toukokuun 31. päivänä pesässä oli kuoriutunut 6 poikasta, jotka ovat nyt siirtyneet emojensa kanssa alueen muille lammikoille kasvamaan. Myös liejukanat ovat saaneet jo ensimmäisen poikueensa, joka piilottelee lammenreunan osmankäämikössä. Vanhat tutut mustakurkku-uikut sen sijaan ovat joutuneet aloittamaan pesintänsä ensiyrityksen jälkeen alusta uudelleen.