Lapintiira Loviisan saaristossa kesäkuussa 2014 |
Alueen lapintiirahavainnot koskevat pääosin kevätmuutolla järville saalistamaan pysähtyneitä lintuja. Keväisten lapintiirojen määrittämistä vaikeuttaa se, että tuoreessa puvussa kalatiirojen lajituntomerkit ovat heikosti erottuvia. Huolellinen lajinmääritys edellyttää aina useamman tuntomerkin yhdistelmää, mikä vaatii hyviä havainto-olosuhteita. Tiirojen äänetkään eivät paljoa helpota lajinmääritystä, koska lapintiirat pitävät lajityypillisintä soidinääntään vain pesimäpaikoilla.
Lapintiirasta on alueelta ilmoitettu yli 70 havaintoa, joissa lajinmäärityksen taso vaihtelee kuitenkin suuresti. Ensimmäiset havainnot lajista saatiin Hyvinkään Kytäjärveltä jo 1950-60 luvun vaihteessa, jolloin järvellä varastoitiin puutavaralauttoja. Lapintiirasta ilmoitettiin hyvin niukasti havaintoja aina 2000-luvun alkuun asti. Sen jälkeen laji on havaittu vuosittain, mihin vaikuttaa erityisesti optiikan ja määritystaidon paraneminen.
Ilmoitettujen havaintojen perusteella lapintiiroja nähdään alueella eniten toukokuun alkupuoliskolla, mikä viittaa lajin säännölliseen läpimuuttoon pohjoisille pesimäalueille. Tämän jälkeen havaintoja on tehty kesäkuun alkuun asti ja uudelleen taas heinäkuussa, jolloin liikkeellä ovat Suomenlahden merialueilta kiertelemään lähteneet tiirat. Keskikesällä vanhan lapintiiran erottaminen kalatiirasta on helpointa, koska silloin kalatiiran siivenkärkien tummat kiilat ovat kulumisen takia kauempaakin nähtävissä.
Myös elokuussa on tehty joitakin havaintoja etelään muuttavista lapintiiroista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti