torstai 30. huhtikuuta 2015

Huhtikuun pikkuharvinaisuuksia

Muutto vilkastui huhtikuun viimeisellä viikolla tuulten käännyttyä vihdoin taas lämpimämmälle puolelle. Huhtikuun loppu toi myös mukavasti harvemmin tavattavia lintuja. Monikaan niistä ei ole omiin kiikareihini osunut, vaan mitäpä siitä. Suon mielelläni lintujen löytämisen ja havaintojen jakamisen ilon harrastajakollegoilleni. Moni heistä koluaa tuttuja retkikohteita miltei joka päivä ja niistä retkistä, jolloin mitään kummempaa ei löydykään, emme me muut sitten kuule mitään.

Nurmijärven Savikon sepelrastas löytäjänsä kuvaamana

Sepelrastaita on löytynyt jo kaksi, eka Kytäjän Suopellosta ja toinen Nurmijärven Savikolta. Jälkimmäistä pääsin katsomaan viime maanantaina sateisena iltana. Koiras ruokaili yksikseen sänkipellossa eikä taaskaan näyttänyt kaipaavan seuraa samalla pellolla liikkuvasta rastaiden sekaparvesta.

Lampiviklo Kytäjän Postin tulvalla

Lampivikloja on toissapäivästä lähtien havaittu jo kolme: eka piipahti Tuusulan Rantamossa ja toinen Ridasjärvellä. Eilen Kytäjän Postilta löytynyt lampiviklo pysytteli aloillaan ainakin vielä tänään iltapäivällä. Se tepasteli hoikilla koivillaan muita kahlaajia vilkkaammin tulvalla ja napsi ohueen nokkaansa makupaloja tulvalätäköstä.

Huhtikuun päättyessä tilastoni kertovat että lintujen muutto on jokseenkin tavanomaisessa tahdissaan. Ekat pääskyt on nähty ja kirjosieppojakin tuntuu olevan jo monin paikoin. Seuraavaksi voimmekin jo ryhtyä odottamaan kerttuja ja miksei satakieltäkin. Eikä mene montaa päivää ensimmäisen käen kukuntaankaan.

perjantai 24. huhtikuuta 2015

Kovan maan kuvasatoa Extremadurasta

Tämän vuoden kevätretken Espanjaan sain taas tehdä Voiton kanssa ja kohteena oli vanha tuttu Extremadura. Maakunnan nimi tarkoittaa kovaa maata, jonka viljeleminen on vaikeaa. Siksi suuret alueet ovat edelleen heinäaroa, jota käytetään vain laitumina. Keväällä aro kukkii kaikissa sateenkaaren väreissä ja lintuja on kaikkialla, paljon ja lähellä.

Trujillon kaupunki aamuauringossa
Kattohaikaran poikaset olivat jo kuoriutuneet Trujillon kirkontornissa

Lensimme perjantaina Madridiin ja ajoimme noin 250 km lounaaseen Trujillon kaupunkiin, joka sijaitsee arojen keskellä kohoavalla kukkulalla. Asuimme vanhankaupungin kujan varrella pienessä El Baciyelmon huoneistohotellissa, jossa saimme nauttia hollantilaisen isännän ja hänen vaimonsa erinomaisesta huolenpidosta. Suosittelen.

Harjalintuja näkyy ja kuuluu kaikkialla, onhan se Extremaduran tunnuslintukin

Neljän retkipäivän aikana ehdimme suunnata kaupungista kaikkiin ilmansuuntiin. Etelän puolella avautuvat laajat kumpuilevat arot, missä pääsimme katselemaan iso- ja pikkutrappeja sekä hietakyyhkyjä. Möhkälemäiset isotrapit osaavat ihme kyllä myös lentää. Talousasioista aina hyvin perillä oleva Voitto totesikin osuvasti, että jokainen arolla ihailtavana liikkuva isotrappi tuo Extremaduraan varmasti enemmän rahaa kuin samainen lihakimpale pataan pantuna. Nykyisin trapit ovatkin erityisen suojelun piirissä.

Onneksi sininärhetkin olivat jo saapuneet

Värikkäistä värikkäin - mehiläissyöjä

Harjalinnun pehmeä puputus soi taustamusiikkina kaikkialla. Mehiläissyöjät ja sininärhet saalistelivat istuen välillä puhelinlangoilla ja puiden latvoissa. Arokiurut lensivät pitkine siipineen soidinta ja liversivät lakkaamatonta kevätlauluaan. Säät suosivat lintujen katselua ja kuuntelua. Puolipilvisessä säässä ja maksimilämpötilan pysyessä 20 asteen tuntumassa väreilykään ei suuresti haitannut ja tyynellä säällä saattoi nauttia kaikkialta kuuluvista lintujen äänistä.

Munkkikorppikotkan ylilento on majesteettinen näky

Hanhikorppikotkia näkyy paljon ja myös läheltä
Niittysuohaukkoja näkyi yhdelleä kertaa toistakymmentä - tässä naaras

Kahtena päivänä retki suuntautui Trujillon pohjoispuolelle Monfraquen kuuluisaan luonnonpuistoon. Puisto tunnetaan erityisesti korppikotkista. Niitä istuu pesillään jyrkillä kalliopahdoilla ja lentelee taivaalla yllin kyllin. Tajo-joen sillan rakenteissa pesii satoja pääskypareja. Räystäs- ja kalliopääskyjen joukosta löysimme myös useita alppikiitäjiä. Pääsimme myös katselemaan Tietar-joen rantapahdan laella pesiviä iberiankeisarikotkia. Petolintuja kertyi retken lajilistalle kaikkiaan 15 eri lajia, joista mainittakoon vielä La Serenan arolla runsaana esiintyvät niittysuohaukat sekä pikkutuulihaukat ja liitohaukka.

Siniharakat kansoittavat tammia kasvavia laidunmetsiä

Myös aamuiset pysähdykset tammia kasvavien laidunmetsien eli dehesan keskellä olivat mieleenpainuvia. Kaikkialla laulavien keltahemppojen ja harmaasirkkujen lisäksi oli kotoisen mukavaa ja niin kesäistä kuunnellä käen kukuntaa ja kuhankeittäjien viheltelyä. Tammimetsissä viihtyivät myös värikkäätt siniharakat. Purojen varsilla lauloivat äskettäin saapuneet etelänsatakielet.

Viiden retkipäivän aikana kirjasimme havaintoja yli sadasta lajista, mutta antoisinta oli vain pysähtyä kuuntelemaan ja katselemaan missä ja milloin vain, sillä havainnoitavaa riittää ihan joka paikassa. Tietysti pääsin myös tositoimiin uuden kamerani kanssa, kun kuvauskohteita oli kaiken aikaa tarjolla yllin kyllin.


perjantai 17. huhtikuuta 2015

Hanhia riittää edelleen

Tämä on ollut varsinainen hanhikevät. Ensimmäiset tulivat varhain ja vähitellen kerääntymien määrät ovat kohonneet jo tuhansiin. Aluksi parvissa olivat valtalajina rossicus-tyyppiset metsähanhet, mutta vähitellen tundrahanhien määrät ovat kasvaneet milteinpä samansuuruisiksi. Alueella levähtävien hanhien kokonaismäärä yltänee jo kymmeneentuhanteen. Hanhet ovat myös tottuneet ruokailupaikkojen ohi kulkevillä teillä liikkuviin autoihin ja niitä pääsee tarkkailemaan pitkään ja kohtuullisen läheltäkin. Niinpä parvista onkin löytynyt jo toistakymmentä lyhytnokkahanheakin.

Eilen pääsin muutamien koekuvausten jälkeen tositoimiin uuden kamerani kanssa. Alla muutamia otoksia Kytäjän Postin hanhipellolta.


Hanhipellon tunnelmia Kytäjän Postilla

Kolme lajia hanhia - keskellä lyhytnokkahanhi

Metsähanhi laskukiidossa

Muilta osin kevätmuutto on edennyt varsin nihkeästi. Järvien auettua kaikki alueella pesivät vesilinnut ovat nyt saapuneet, viimeisinä mustakurkku-uikku ja kuikka. Tosin heinätavista ensihavainto vielä puuttuu. Kunhat säät seuraavan kerran lämpenevät, voidaan odottaa runsaammin kahlaajia ja sitten onkin jo hyönteissyöjien vuoro. Nehän saapuvat yön pimeydessä, mutta ovat aamuisin havaittavissa siitä, että metsien ja rantojen laulukuorosta erottuu uusia solisteja. Muuttolintulistakin on taas ajan tasalla.


torstai 9. huhtikuuta 2015

Rantamon meriharakat saapuivat

Tänään tuntui siltä, että kevät pitkän viipyilyn jälkeen taas etenee. Eilinen kylmä tuuli oli vaimenemassa ja aurinko lämmitti jo ihan kunnolla. Ridasjärvestäkin ovat jäät lähteneet ja järvi oli täynnä muuttolintuja: hanhia ainakin viittä eri lajia yhteensä noin 2300 ja joutseniakin lähes 300, joukossa myös kyhmy- ja pikkujoutsen. Lisäksi sorsia, sotkia ja uiveloita. Myös kevään ensimmäinen ruskosuohaukka, vanha koiras, keikkui jo kotoisen oloisesti ruovikoiden päällä. Pari merikotkaa levitteli siipiään taivaalla ja sai hanhiparven kohoamaan pilvenä lentoon.

Rantamon meriharakat ovat saapuneet
Tuusulan Rantamossakin oli tänään monipuolisempaa muuttoa: kurkia ja hanhia lensi pienissä parvissa pohjoiseen ja pari kuoviakin havaittiin. Rantamon kosteikon altaat ovat vapautuneet jäistä ja naurulokit kansoittavat taas niiden siistiksi raivattuja rantoja. Tänään saapui myös Rantamon monivuotinen meriharakkapari, joka löysi heti paikkansa Seittelin altaan saarekkeesta.

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Sade ja ennätykset ropisevat

Pääsiäisviikon sateet ovat kirittäneet kevään tuloa, joka olikin pitkään pysähdyksissä. Joet tulvivat taas ja järville on auennut jo isoja sulapaikkoja. Hanhia on tullut päivä päivältä lisää ja suurimmat kerääntymät lasketaan nyt tuhansissa. Hanhiparvista löytyy nyt jo useita lyhytnokkahanhiakin. Vesilintujen ja rastaidenkin muutto on vilkastunut plussaöiden myötä.

Tulvapellon tunnelmaa Tuusulan Vanhakylässä
Mikä ei kuulu joukkoon - lyhytnokkahanhi

Ennätysaikainen lapasorsa saapui Vanhankylän tulvalle jo 3.4

Muutto on nyt kaiken kaikkiaan noin viikon etujassa ja aiempia saapumisennätyksiä rikotaan lähes viime vuoden tahtiin. Viimeisimpinä kevätseurantaa ovat ravistelleet mustaleppälintu Nurmijärven Lepsämässä ja lapasorsa Tuusulan Vanhankylän tulvalla. Molemmat saapuivat jo 3.4 ja löivät aikaisemmat ennätyksensä parilla päivällä.

Nuori mustaleppälintukoiras laulaa ensimmäistä kevättään Nurmijärven Lepsämässä

Metsissä on edelleen ollut varsin hiljaista. Tikat ovat kuitenkin rummutelleet ja huudelleet ahkerasti. Harmaapäätikkoja tuntuu olevan vähän kaikkialla ja pohjantikoistakin on saatu useita havaintoja. Rantametsissä pikkutikat kiikittävät kevättä. Valkoselkätikat sen sijaan ovat pysyneet toistaiseksi piilossa. Vaan ei haittaa, tämä hauska testi - Mikä lintu olet? kertoi minun olevan itse valkoselkätikka! Kokeile sinäkin!