tiistai 4. toukokuuta 1976

Haahka - Somateria mollissima

Haahka, koiras Helsingissä huhtikuussa 2014
Suomen ylivoimaisesti runsaslukuisin merisorsa näyttäytyy vain satunaisesti sisävesillä, yleisimmin kevätmuuttoaikaan huhti-toukokuussa. 

Alueen havainnoista kaksi kolmasosaa on tehty Tuusulanjärvellä. Haahka on havaittu kerran myös Tuusulan Rusutjärvellä, Hyvinkään Kytäjärvellä ja Ridasjärvellä sekä Nurmijärven Sääksjärvellä ja Valkjärvellä. Mäntsälän järviltä ei toistaiseksi ole yhtään havaintoa.

Eniten haahkahavaintoja on tehty jaksolla 25.4-4.5. Muut havainnot jakautuvat varsin tasaisesti toukokuulle ja lisäksi haahka on havaittu kerran myös kesäkuussa. 

Alueen ensimmäiset haahkat, ja samalla suurin koskaan nähty parvi, löytyi Tuusulanjärveltä 3.5.1976, kun järvellä kellui peräti kolme koirasta ja kahdeksan naarasta (Seppo Niiranen).  Ainut kesähavainto koskee Hyvinkään Kytäjärvelle 7.6.1995 eksynyttä naaraslintua (Ari Ahtiainen ja Jari Siven).

Uusimmat havainnot vuodesta 2005 lähtien:
  • 24.5.2005 Koiras Tuusulanjärvellä Tuomalanrannan edustalla (Jouko Olkio ja Pekka Toiminen)
  • 2.5.2007 Paikallinen pari Tuusulanjärvellä Halosenniemen edustalla (Juha Honkala)
  • 15.4.2013 Ensin kolmen parvi etelään Tuusulan Rantamossa (Ari Ahtiainen) ja samana päivänä koiras laskeutuneena Koskenmäen sulaan Tuusulanjärven eteläpäässä (Tapio Hietaniemi)
Koskenmäen linnusta on julkaistu Mika Hermaksen ottama kuva.

Lisäksi laji on havaittu 5.4.2011 Nurmijärvellä (Apus WWW).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti