lauantai 14. toukokuuta 1988

Allihaahka - Polysticta stelleri

Allihaahka, koiras Varanginvuonolla
Alueella on tehty vain viisi havaintoa näistä arktisella tundralla pesivistä ja Itämerellä talvehtivista koreista merisorsista: Ensimmäinen havainto koskee Olli Kivisen Tuusulan Rantamossa havaitsemaa koiraslintua, joka lepäili Tuusulanjärvellä pienessä tukkasotkaparvessa 14.5.1988.

Seuraavakin havainto tehtiin Tuusulanjärvellä, kun Juha Honkala ja Juhani Laine löysivät 23.5.1995 Järvenpäästä peräti seitsemän allihaahkan parven. Linnut olivat kaikki naaraspukuisia, mutta kaukoputkella neljä niistä pystyttiin määrittämään nuoriksi koiraiksi.

Seuraavakin havainto koskee kevätmuutolla pysähtynyttä parvea, jonka Timo Koivisto näki Hyvinkään Kytäjärvellä 10.5.1999. Parvessa oli kaksi koirasta ja naaras, jotka nukkuivat järven selällä. Havainto on dokumentoitu kirjallisesti (ARK Koivisto 1999).

Allihaahkojen syysmuutto kulkee usein maamme yli hyvin myöhään syksyllä tai jopa alkutalvesta. Kerran on Hyvinkään Latostenmaanmäeltä nähty 40 linnun muuttoparvi 10.12.2000 (Ari Väätäinen ja Jari Siven). Toistaiseksi viimeisin havainto koskee Tuusulanjärvelle uudenvuodenyönä laskeutunutta parvea, joka löytyi 1.1.2008 (Olli Kivinen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti