keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Tundrakuikka - Gavia pacifica

Suomen ensimmäinen tundrakuikka Tuusulanjärvellä
Tundrakuikka on vanhan mantereen kuikan sisarlaji, joka pesii Pohjois-Amerikassa. Lajia pidettiin vielä 2000-luvun alussa kuikan alalajina. Euroopan ensimmäiset tundrakuikat tavattiin Englannissa vasta 2007 ja vasta sen jälkeen tundrakuikka sai lajistatuksen vuonna 2010.

Alueen ja koko Suomenkin toistaiseksi ainut havainto lajista koskee Ari Ahtiaisen Tuusulanjärveltä 10.11.2010 löytämää lintua, joka oli lyöttäytynyt samaan parveen amerikanjääkuikan ja kotimaisen kuikan kanssa (RK Ahtiainen 2011).

Ari Ahtiainen kertoo havainnostaan:

Tundrakuikan löytyminen Tuusulanjärveltä on aikamoinen salapoliisitarina, joka alkoi eräänä marraskuisena aamuna mennessäni Tuusulanjärven rantaan katsomaan, olisiko sateinen yö pudottanut järvelle vesilintuja. Löysin kuin löysinkin heti alkajaisiksi alueen ensimmäisen amerikanjääkuikan. Tässä jättiläisessä riittikin sitten katsomista ja ihailemista koko päiväksi kaikille paikalle kiiruhtaneille harrastajille. Niinpä kukaan ei kiinnittänyt huomiota sen seurassa uiviin normaalikokoisiin kuikkiin.

Vasta seuraavalla viikolla alkoi totuus valjeta. Pekka Komin ottamista erinomaisista valokuvista arveltiin, että toinen pienemmistä kuikista olisikin Suomen ensimmäinen tundrakuikka, Gavia pacifica. Tosin varmuuden saamiseksi kuvat oli ensin käytettävä ulkomaisten asiantuntijoiden tutkittavina. Kuikkaparvi jäi paikalla järven peittyessä iltapäivällä paksuun sumuun ja seuraavana aamuna koko kolmikon nähtiin nousevan taivaalle etelän suuntaan.

Näin Tuusulanjärvelle eksyneestä nuoresta tundrakuikasta tuli minulle ensimmäinen ja eiköhän myös viimeinen löytämäni Suomenpinna. 

Havainnosta on julkaistu tiedonanto Linnut-lehdessä (Ahtiainen ja Komi 2011).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti