maanantai 16. kesäkuuta 2014

Pitkästä aikaa Kuusamon Lintumaratonilla

Vaikken ihan sitä itsekään uskonut tuli pitkästä aikaa lähdettyä Kuusamoon ja osallistumaan ihan siihen kisojen kisaan elikä Kuusamon Lintumaratoniin, joka järjestettiin jo 31. kerran. Lensin Kuusamoon sinivalkoisin siivin kisaviikon maanantaina ja liityin "halvatun pappojen" joukkueeseen, jolla kuitenkin on nuorekkaampana nimenä Mittumaarin pojat eli tällä kertaa Veli, Olli ja minä.

Purnun kylä on Kuusamoa kauneimmillaan
Retkeilimme aika herrasmiesmäiseen tyyliin pari-kolme päivää ennen kisaa kierrellen sekä tuttuja että uusia lintupaikkoja. Joka päivä herkuteltiin muun muassa kalasatamasta noudetuilla Kitkan antimilla ja käytiinpä kesken 24 tunnin kisankin mökillä syömässä makkarakeittoa.

Lapinpöllö oli asettunut kanahaukan pesään
Helmipöllön poikanen valmiina lähtöön
Kuusamossa pesii tänä vuonna runsaasti pöllöjä ja päiväpetolintuja, ja niitä löytyikin ihan mukavasti. Lapinpöllö möllötti vanhassa kanahaukan pesässä ja helmipöllökin löytyi yhdestä pihamaan reunalla olevasta pöntöstä. Kuusamossa retkeily on mutkatonta, koska paikalliset asukkaat usein toivottavat lintujen katsojat tervetulleiksi vaikkapa pihapönttöjä tarkastamaan.

Kemilän punakottarainen
Käytiin myös Kemilän kylässä katsomassa mansikkamaalle asettunutta punakottaraista ja samalla kuunneltiin lehtevän pihapiirin laululintuja. Niitäkin on lämpimän loppukevään myötä lentänyt Kuusamoon saakka ennätysmääriä. Torankijärveltä bongattiin kesken kisan myös valkosiipitiira ja noudettiin vielä Mattikin kotoaan uutta Kuusamonpinnaa tuulettamaan.

Järkyttävää tuhoa Oulangan metsissä
Palokärjen poikanen katselee liiankin avaraa maailmaa Oulangassa
Oulangan Jäkälämutkaan ajaessamme koimme järkytyksen, josta en ole vieläkään toipunut. Kaikki vanhat neulakuusimetsät ikihonkineen on kaadettu ja sammaleinen metsämaa on viilletty auki syvin aurauksin. Eivät siellä enää kotkat pesineet ja palokärkikin kasvatti ehkä viimeistä poikuettaan  hakkuun keskellä orpona kohoavassa kelossa.

Metsäjäniksen poikasille tuli nälkä
Hullu metso yllätti Valtavaaran polulla
Lintumaratonin 24 tuntia kestäneen kisan mieleenpainuvimmat hetket koettiin Valtavaaran etelärinteellä, missä hullu metso hyökkäsi kimppuuni sinipyrstön laulua kuunnellessamme. Mieleen jää ikävä kyllä myös erinomaisesti sujuneen kisan Vuotungissa katkaissut rengasrikko, joka aiheutti ylimääräisen varikkokäynnin. Joukkueemme tulos kohosi myötä- ja vastoinkäymisten jälkeen 116 lajiin ja sillä heltisi tällä kertaa ihan mukiinmenevä 7. sija.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti