tiistai 24. kesäkuuta 2014

Kehrääjiä rengastamassa

Tänään pääsin kehrääjätiimin matkaan pesäpoikasia rengastamaan. Tiimiin kuuluu rengastaja Timppa ja löytäjämestari Tapsa, joka on tänäkin kesänä löytänyt jo 15 pesää. Ja uskokaa pois, vain yhden kerran on emo lähtenyt Tapsan löytäessä pesän!

Kehrääjänaaras pesällään - löytäisitkö?
Kehrääjiä pesii alueen valoisissa kangasmetsissä, joista niiden unettavaa surinaa kuuluu yöretkillä. Joskus matalalla puiden välissä lentävän linnun voi nähdäkin ja yökulkija voi pelottaa tielle laskeutuneen kehrääjän lentoon. Pesällä ja päivälepopaikalla kehrääjä on rohkea ja luottaa maastopukuunsa niin että kulkija voi ohittaa sen muutaman metrin päästä. Pesä sijaitsee maassa ja lintu munii paljaalle maalle rakentamatta sen kummempaa pesää.

Rengastaja Timppa työssään
Poikanen on suurisuinen, mutta hiljainen
Ensin mitataan ...
... ja sitten hilu kinttuun
Kävimme kahdella kalliomaastossa sijaitsevalla pesällä. Molemmissa pesissä oli kaksi poikasta, jotka Timppa mittasi ja rengasti. Toisella pesällä poikaset olivat hyvin erikokoisia, liekö syynä kylmyydestä aiheutuva ravinnon vähyys. Kehrääjäemot saalistavat yöllä lentäviä hyönteisiä, joita ei kylmien ja sateisten öiden johdosta ole ollut riittävästi tarjolla. Toivotaan että poikaset siltti varttuvat ja pääsevät aikanaan lentoon.

Emo seurasi toimitusta tarkkana, mutta varsin rauhallisena


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti