torstai 3. heinäkuuta 2014

Mustatiirat pesivät Ridasjärvellä!

Mustatiiroja on havaittu Hyvinkään Ridasjärvellä yli 40 kertaa vuodesta 1982 lähtien. Suurin osa havainnoista on tehty lajin kevätmuuttoaikaan touko-kesäkuussa. Vain kerran aiemmin järvelle saapuneet tiirat ovat viipyneet pitemmälle kesään. Tämä tapahtui 1984, jolloin järvellä nähtiin 15.5-17.6 useita kertoja yhdestä neljään mustatiiraa. Linnut eivät kuitenkaan jääneet pesimään. Heinäkuisia havaintojakin on usealta kesältä, mutta nekin koskevat kierteleviä lintuja.

Mustatiiraemo on jo vaihtanut kokotumman pukunsa arkisempaan
Niinpä todistamme nyt järven ja koko alueen ensimmäistä mustatiirojen pesintää. Tänä keväänä ensimmäinen mustatiira saapui varhain, jo 15.5. Muutamaa päivää myöhemmin, järvellä lenteli kolme ja pian sen jälkeen jopa neljä juhlapukuista lintua. Sen jälkeen havaintoja 1-3 mustatiirasta on tehty päivittäin koko kesäkuun ajan.

Kun linnut eivät juhannukseen mennessä kadonneet, alkoivat epäilymme pesinnästä vahvistua. Naurulokkikoloniaan asettuneet linnut tuntuivat pitävän omaa paikkaa järven kaislikoissa. Ne lentelivät saalistellen kaislikon yllä ja laskeutuivat jatkuvasti samaan paikkaan. Juhannuksen aikoihin lennossa oli useimmiten vain yksi lintu kerrallaan, mikä viittasi siihen että toinen emoista oli hautomisvuorossa.

Toinen Ridasjärven pesivistä mustatiiroista
Pian liikehdintä vilkastui uudelleen. 26.6 pesäpaikan yläpuolella pörräsi taas kolmekin mustatiiraa hyvin aktiivisesti saalistaen. Paikalle osunut "kolmas pyörä" näytti osallistuvan varmaankin juuri kuoriutuneiden poikasten ruokintaan.

Tipillä pääsee: minä soudan, Eero pitää perää ja Pekko kameraa
Saimme lopullisen varmuuden pesinnästä viime päivien souturetkillä. Emolinnut tulevat pesimäsaareketta lähestyvää venettä vastaan kiivaasti varoitellen. Ne lentelevät saarekkeen yläpuolella ruokaa nokassaan, laskeutuivat piiloon kaislikkoon ja palaavat nokat tyhjinä. Välillä ne syöksähtelevät liian lähelle kaartavia naurulokkejakin hätistämään.

Pesäpaikka yhdessä järven suurimmista kaislikoista
Jotain siellä kaislikon kätköissä siis on, mutta vielä emme ole nuorukaisia nähneet. Toivottavasti alkukesän kylmyys nyt vihdoin hellittää ja mustatiirat saavat poikasensa ruokittua ja lentoon - ekaa kertaa Ridasjärveltä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti