lauantai 12. heinäkuuta 2014

Poikueita ja pesintöjä

Nyt, kun syysmuuttokin on jo käynnissä kahlaajien osalta, keräsin tähän vähän tietoja kesän pesinnöistä. Alkukesä oli kylmä mutta onneksi vähäluminen, joten pesinnöistä on sentään iloistakin raportoitavaa.

Tällä poikasella ainakin oli paikka auringossa - mikä laji?
Liejukanoja ja -kukkojakin saapui alueelle ennätysmäärin keväällä ja pesinnätkin näyttävät onnistuneen. Jokelassa Kolsan lammikolla nähtiin jo kesäkuun alkupäivinä eka poikue ja parhaillaan siellä on käynnissä toisen pesueen haudonta. Alkukesän poikueesta on jäljellä kaksi puolikasvuista poikasta, jotka ruokailevat lammella jo ihan itsekseen. Keravan Myllynummen teollisuusalueella liejukanapari huoltaa poikasiaan lammella, joka on jäänyt ikävästi keskelle jatkuvasti laajenevaa työmaata.

Liejukana poikasineen Keravan Myllynummen lammella
Rantamossa Seittelin altaalla näyttää onnistuneen myös nokikanan ensipesintä. Juhannuksen jälkeen näin emon seurassa pienen mustan poikasen, tosin vain yhden ainoan. Seittelissä on muutama pikkulokin pesintäkin taas onnistunut, vaikka kesäkuun sateissa rehevään kasvuun yltynyt pesimäsaari lienee ollutkin kylmä ja märkä paikka vastakuoriutuneille poikasille. Viime päivinä Seittelissä on näkynyt ainakin neljä jo lentokykyistä pikkulokin poikasta.

Käenpiian lentopoikanen Kolsan lammikoilla
Jokelan Kolsan lammikoilla pesi taas ainakain kaksi paria mustakurkku-uikkuja. Juhannuksen aikaan haapanaemo uitti kahdeksaa poikasta ja kuun vaihteessa lammikoilla näkyi myös tavipoikue. Lisäksi alueella oli 30.6 pikkutikkapoikue ja viime päiviin asti lammen reunapuissa on viihtynyt kimeällä äänellään ruokaa kerjäävä käenpiikapoikue, näissä molemmissa poikueissa on ainakin kaksi nuorta lintua. Myös kultarinnalla oli lentopoikue Kolsassa 30.6.

Lopuksi vielä pari uutta kuvaa Ridasjärven mustatiiroista. Taitaa olla vasta toinen mustatiiran pesintä koko Uudellamaalla.



Ridasjärven mustatiirat: ylhäällä emo ja alhaalla poikaset - etummaisella näkyy "henkselitkin"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti