perjantai 20. maaliskuuta 2015

Hanhia pellolla ja kotka taivaalla

Hiihtoretkeltä palattuani olen kierrellyt Nurmijärven ja Kytäjän hanhipeltoja. Tulvat ovat jo milteinpä kuivuneet, joten hanhiaika voi tänä keväänä jäädä lyhyeksi.

Ruotsinkylän tutkimusmetsässä pähkinähakit käyvät edelleen hakemassa niille tarjottuja pähkinöitä. Tänään näin samassa metsässä myös kolme nokkavarpusta, jotka lauloivat kuusenlatvassa. Niiden laulu on vaatimatonta koostuen metallisista tiksutuksista ja vinkaisuista, tässä lyhyt ääninäyte tältä aamulta.

Kuhajärven metsä- ja tundrahanhia - löydätkö myös lyhytnokkahanhen?

Nurmijärvelle on kertynyt päivä päivältä lisää hanhia. Tänään Kuhajärven pelloilla ja Lepsämän Isoniityn tulvanrippeillä liikkuin 450 hanhen tokka, jossa enemmistönä olivat rossicus-tyyppiset metsähanhet. Niiden joukosta löytyi yli 50 tundrahanhea ja jo pitempään paikalla ollut lyhytnokkahanhikin. Myös ensimmäiset kurjet ovat jo tulleet pesimäreviireilleen.

Kytäjällä paras tulvapelto löytyy Keihäsjoen varrelta Postinkulmalta. Sinne on kerääntynyt toistasataa joutsenta ja peremmällä Suopellossa laiduntaa iso hanhiparvi. Siinäkin on metsähanhien lisäksi muutama tundrahanhi ja lyhytnokkahanhi.

Maakotka kaartelee Kytäjän taivaalla
Kytäjän Neitsytsaaressa on jo parin viikon ajan viihtynyt nuori maakotka. Se istuu peltoaukean reunapuissa ja laskeutuu välillä myös sänkipellolle ja etsii jalkamiehenä ravintoa - itse asiassa aika lailla nolon näköistä touhua tuollaiselle kuningaslinnulle. Mutta taivaan kannella maakotka on mahtava näky yli kaksimetrisine siipineen.

Tänään seurasin keskipäivään ajoittunutta lähes täydellistä auringonpimennystäkin. Onneksi löysin lipastostani Mauna Kean observatiosta aikanaan hankitut lasit, joiden läpi pimennyksen katselu oli turvallista.

Pihan viherpeipot ja pikkuvarpuset eivät suinkaan hiljenneet auringon valon hiipuessa. Pikemminkin tuntui siltä, että ne aktivoituivat käymään lintulaudalla aivan kuin hakisivat iltapalaa ennen pimeän tuloa. Viherpeipot myös jatkoivat ryystäilevää lauluaan pimennyksen ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti