maanantai 6. lokakuuta 2014

Korkeampaa matematiikkaa hanhipellon laidalta

Muuton jatkuessa on Rantamoon kertynyt aina vain lisää valkoposkihanhia. Kiihkeä syysmuuton tunnelma on käsin kosketeltava. Hanhet ruokailevat kuin viimeistä päivää. Kaklatus on jatkuvaa ja kauaskantavaa. Jokaisella aarilla on kymmenittäin hanhia. Kun parvi nousee lentoon kuuluu tuhansista siivistä pauhuva ääni. Osa linnuista kaartaa pian takaisin toiselle peltolohkolle. Osa nousee korkealle taivaalle, missä tuhatpäinen parvi näyttää tiheältä kuin hyttysparvi.
Hanhia kuin hyttysiä taivaalla
Vaikka lintuharrastajalla on vimma laskea kaikki linnut päästäkseen kirjaamaan havainnon vihkoonsa, tuntuu tehtävä liki mahdottomalta. Lasken ensin viidensadan ruokailevan linnun suikaleen pellolta. Sitten viipaloin koko hanhien täyttämän sänkipellon ja saan kuin saankin tuloksen: 8500 hanhea. Luku tuntuu ensin ihan osuvalta, kunnes hetken päästä jokin häiriö saa linnut keskyttämään ruokailunsa ja oikaisemaan kaulansa esille sänkipellosta. Nyt lintuja onkin selvästi tiheämmässä. Ehkä minulta jäikin laskematta joka kolmas tai ainakin joka neljäs lintu? Silloin hanhia olisikin 11000-13000. Kun parvia lentää taivaan täydeltä sikin sokin, tuokin luku tuntuu liian pieneltä. Päädyn karkeaan mutta silti varovaiseen arvioon: 10000 valkoposkea.

Rantamon syksyä - pieni osa jättiparvesta
No eihän sekään ole kuin sadasosa miljoonasta hanhesta, joiden läpimuutto on parhaillaan menossa. Taitaa kuitenkin olla kaikkien aikojen suurin hanhitokka näillä pelloilla. Vaan onko valkoposkia jo tarpeeksi, että joukkoon mahtuisi yksi punakaulahanhikin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti