torstai 2. lokakuuta 2014

Syysmuuton aikataulu ja ennätykset

Jokainen lintuharrastaja seuraa mielenkiinnolla muuttolintujen saapumista keväisin. Joka vuosi varhaisimmat keväthavainnot saavat ansaittua huomiota ja ne onkin helppo listata heti tuoreeltaan.

Syksyllä tilanne on toinen. Onko eilen näkemäni suokukko tämän syksyn viimeinen? Eihän sitä voi tietää ennen kuin maassa on hanki ja järvet jäässä. Kuitenkin myös syksyn viimeiset havainnot kertovat paljon lintujen muuton kulusta ja vuosien välisestä vaihtelusta.

Muuttolintujen lähtöä voi seurata Syysmuutto -sivulle kokoamani aineiston perusteella. Sieltä löytyy pitkäaikaiseen seurantaan perustuva aikataulu, jonka mukaisessa järjestyksessä lajit yleensä poistuvat Pohjois- ja Keski-Uudenmaan alueelta. Taulukon mukaan esimerkiksi tämän syksyn viimeinenkin tervapääsky ja ruokokerttunen on jo nähty, sillä ne yleensä lähtevät ennen syys-lokakuun vaihdetta. Vastaavasti juuri nyt on viimeiset hetket löytää vielä kivitasku tai rantasipi.

Jokainen voi verrata omia syksyisiä havaintojaan tähän taulukkoon huomatakseen milloin on havainnut jonkin lajin poikkeuksellisen myöhään. Taulukossa on listattu myös kunkin lajin kaikkein myöhäisimmät tilastoidut syyshavainnot Pohjois- ja Keski-Uudenmaan alueelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti