perjantai 31. lokakuuta 2014

Havumetsien lintuja Tuusulassa

Tänään oli mukavan kirkas syksyinen retkipäivä. Aamulla kävin taas tarkastamassa Keravan Myllynummen lammikon, missä edelleen kähmyilee ainakin toinen nuorista liejukanoista. Eilistä jänkäkurppaa sen sijaan ei tänään enää löytynyt altaan reunoilta.

Tuusulanjärven tilanteen päivitin Halosenniemestä. Järven keskelle oli laskeutunut neljän tukkakoskelon parvi, jossa tähyiltiin taivaalle sen näköisesti että pian jatketaan taas matkaa. Niiden lisäksi löysin vain kaksi naaraspukuista uiveloa sekä muutamia silkkiuikkuja. Vaan kyllähän niitä arktisia vesilintuja vielä liikkuu ja näkyy taas jonain toisena päivänä.

Hakki ja käpy Ruotsinkylän makedonianmännikössä
Niinpä tänään oli taas metsäretkeilyn aika. Ruotsinkylän tutkimusmetsässä on jo parin viikon ajan liikkunut mukavasti pähkinähakkeja. Ne löytävät nyt ruokaa, kun isojen makedonianmäntyjen kävyt ovat auenneet. Tänään ainakin seitsemän hakkia täytti kupujaan maahan varisseilla siemenpähkylöillä. Mäntyjen latvuksissa niitä avustivat pikkukäpylintujen parvet, jotka ruokaillessan pudottivat käpyjä ja siemeniä maahan.

Viirupöllö pitkästä aikaa Tuusulassa
Metsäretkeily tuotti tänään myös mukavan yllärihavainnon viirupöllöstä, joka lennähti polun varrella puusta toiseen ja jäi oksalle katselemaan. Pöllön mustat silmät antavat sille lempeän ilmeen, mutta oikeasti päivällä saalistamaan joutunut vaeltaja on nälkäinen ja julma, ainakin metsänpohjalla liikkuville myyrille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti