lauantai 27. joulukuuta 2014

Tungosta talimakkaralla

Tänään kirkkaana pakkaspäivänä (aamulla -13 C) kiersin pitemmän lenkin Hyvinkään Ridasjärven ja Sykärinkulman kautta nautiskellen paitsi linnuista myös uuden lumen peittelemistä rauhallisista maalaismaisemista.

Mustijoen Kalkinkoski talvipäivän sinessä
Parvi pyrstötiaisia Ridasjärvellä
Sykärinkulmalla näin tienvarren lepissä ruokailevan pyyparin. Mäntsälän puolella pysähdyin Mustijoen Kalkinkoskella tarkastamaan sulan koskipaikan. Koskikaraa ei nyt löytynyt, mutta talvimaisemaa kelpasi katsella ilman sitäkin.

Ridasjärvellä Tarmontuvan ruokintapaikalla oli pakkaspäivänä melkoinen hyörinä. Tiaisten lisäksi siemeniä kävi nokkimassa naaraspeippo. Tällä yksilöllä ei ollut varpaissa mitään pahkuraa, kuten talvehtivilla peipoilla niin usein tuppaa olemaan. Sitten talimakkaralle tupsahti hetkeksi parvi rätiseviä pyrstötiaisia. Niiden väistyttyä kuului rantametsästä nakkelin tuittailua ja siihen se pölähti samaisen makkaran kylkeen. Taitaa olla nakkelin varastointivimma tältä talvelta jo ohi, koska kannolle laittamani pähkinät eivät sitä kiinnostaneet.

Pähkinänakkelikin kävi talimakkaralla

Iltapäivällä kiersin vielä Kytäjän lenkin, missä jäätyvästä Kytäjoesta nouseva huurteinen sumuvaippa peitteli maisemat. Kartanon kuivurin edustalle on taas jätetty korjaamaaton auringonkukkapelto, joka on kerännyt ison parven keltasirkkuja, viherpeippoja ja pikkuvarpusia. Niitä katsellessani huomasin  tolpannokassa väijyvän ampuhaukan, joka ei yrityksestä huolimatta onnistunut saamaan kuhisevasta parvesta saalista kynsiinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti