maanantai 26. toukokuuta 2014

Arktista hellettä Harvajanniemellä

Saimme taas viettää viikon arktisen muuton tarkkailupaikalla Virolahden Harvajanniemen kärjessä. Arktisia olivat tällä kertaa vain linnut ja jäisinä kalakeittoon tuodut Posion taimenet. Säät muistuttivat lämpine ja tyynine iltoineen enempikin Välimeren kuin Itämeren ilmastoa. Mittari näytti rannassakin välillä yli 20 astetta ja sisämaassa hikoilimme jopa 31 asteen lämmössä.

Auringonnousu Harvajanniemessä

Sieltä ne linnut kuitenkin tulivat - kuten aina ennenkin. Iltaisin katseltiin rauhallisesti taivaankannella eteneviä vesilintumuodostelmia ja kuunneltiin allinlaulua. Aamumuutot olivat itätuulista johtuen melko vaisuja. Lapasotkia sentään muutti yhtenä aamuna 3800  ja viikon summa ylitti 5000 lintua. Kuikkalintujakin laskettiin parhaana aamuna yli 3700.

Hanhia muutti vähän kaiken aikaa eikä koskaan ihan rynnäköllä, mutta kertyipä niitäkin viikossa yli 40000 lintua. Alkuviikon päivinä pääosassa olivat valkoposket. Viikon loppua kohden myös sepelhanhien näyttäviä parvia lensi poristen ohi ihan lähietäisyydeltä. Niiden joukossa matkasi yhtenä aamuna myös samankokoinen pikkukanadanhanhi.

Valkoposkihanhien ohilento
Sepelhanhiparvi ylittää Harvajanniemen
Kahlaajienkin muutto käynnistyi ihan mukavasti torstaina 22.5, jolloin liikkeellä oli vähän kaikkea: punakuirien ja isosirrien sekaparvia, tundrakurmitsoja tasaisesti kaartuvissa auroissa ja suosirrejä välillä tiheiksi palloiksi sumppuuntuvina parvina. Kihuja muutti joka päivä muutamia ja parhaana päivänä lähes 30, joukossa tälläkin kertaa myös yksi leveäpyrstökihu.

Harvajanniemen merelle työntyvä kärki houkuttelee aina yömuuttajia ja tälläkin kertaa mökin pihakuusikossa lauloivat idänuunilintu ja pikkusieppo. Muutolla havaittiin myös retken ainut kuhankeittäjä.

Muutontarkkailu sujui leppoisasti saunan kuistiltakin, koska mökkimme sijaitsee aivan niemen kärjessä. Samalla nautittiin huurteisista virvokkeista ja maukkaista sipoolaisista luomulihamakkaroista.

Lapintiira taustanaan Vepsun männyt
Retkilajien listalle kertyi viikossa 152 lajia. Joukossa muitakin mukavia havaintoja muun muassa kyhmyhaahka, niittysuohaukka, keräkurmitsa, ristisorsa, muuttohaukka ja suopöllö.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti