torstai 15. toukokuuta 2014

Mestarilaulajia saapuu

Kevätmuutto on taas edennyt niin pitkälle, että lintuja saapuu lähes pelkästään yöaikaan. Aikaiset aamuherätykset palkitaan nyt uusilla laululinnuilla, joita kannattaa etsiä aamuauringon lämmittämistä ja tuulensuojaisista paikoista.

Tänään Ridasjärvelle oli saapunut uusina lajeina lehtokerttu ja kultarinta, joiden laulu erottui jo tutuksi käyneiden satakielten ja ruokerttusten taustakuorosta. Järvelle oli laskeutunut taas pieni alliparvi ja arktista porukkaa edustivat myös juhlapukuiset lapasotkat, joita kellui peräti yhdeksän tukkasotkien joukossa. Kaulushaikarat olivat tänään taas lentotuulella ja ne vaihtoivat paikkaa järven rannalta toiselle useamman kerran.

Kaulushaikara otti vähän korkeutta Ridasjärvellä

Äijänsuon pelloilla puhalsi vielä aamupäivällä viileähkö koillistuuli. Yöllä saapuneet hyönteissyöjät olivat kuitenkin löytäneet kantokasan aurinkoiselta reunalta lämpimän ruokailupaikan. Löysimme kivi- ja pensastaskujen lisäksi myös kevään ensimmäisen sinirinnan, joka näyttäytyikin sinipunaisine kurkkuineen oikein antoisasti. Lapin satakieli antoi jopa pienen ääninäytteenkin, vaikkei laulussa vielä samaa pontevuutta ollutkaan kuin linnun laulaessa kesäkuisessa tunturikoivikoissa.

Sinirinta piilotteli aurinkoisessa kantokasassa
Muuttolintujen saapuminen on alkukevään jälkeen tasaantunut ja muutto on nyt kutakuinkin normaalissa aikataulussa. Saapuneita lajeja on jo yli 130 ja puuttuvia on enää viitisentoista lajia, jotka ovatkin pääosin kesäöiden laulumestareita. Katso muuttolintulista  klikkaamalla etusivulla olevaa linkkiä Muuttolinnut 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti