torstai 15. tammikuuta 2015

Hemppoparvesta heltisi vuorihemppokin

Huikon hurjat löysivät eilen Tuusulan Huikosta rapsipellossa ruokailevan hemppoparven. Tänään Ridasjärvelle mennessämme poikkesimme katsomaan, josko parvi olisi edelleen samoilla apajilla. Ja löytyihän se radanvarsipellolta, missä rapsinvarret törröttävät vielä melko ohuen hangen läpi.

Vuorihemppo Huikossa (vasemmalla), oikealla kolme hemppoa

Parvessa oli 24 lintua ja aikamme niitä katseltuamme löysin hemppojen joukosta myös yhden vuorihempon. Se erottuu parvesta selkäpuoleltaan hieman tummempana, pienempinokkaisena ja linnun sopivasti kääntyessä näkyy myös viiruton, oranssinruskea kurkku. Vuorihempon siivellä on peippomaisesti poikittainen siipijuova ja sen vatsa on laajemmin valkea kuin hempoilla. Vuorihempon pieni nokka on talvella vaalea. Silti linnun löytäminen vilkkaasti hangella piipertävästä parvesta kameran etsimeen vei aikansa. Kovin tuhruinen kuva tästä linnusta nyt tulikin.

Lisätietoja alueen aikaisempien talvien vuorihemppohavainnoista löytyy täältä.

Nakkeli ruokaileekin pää alaspäin

Ridasjärvellä Tarmontuvan ruokinnalla kävi taas aikamoinen kuhina. Ruokaa on yllin kyllin ja sen seitsemää sorttia. Kattauksilla kävi noin 60 keltasirkkua, kymmenkunta mustarastasta, kolme käpytikkaa, paljon tiaisia ja rantalehdossa tirskui taas parvi pyrstötiaisia. Myös nakkeli antoi kuulua itsestään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti