torstai 22. tammikuuta 2015

Tuusulan rastaita ja isolokki Espoossa

Pihlajat, jotka syksyllä notkuivat marjojen painosta, ovat tyhjentyneet nopeasti. Rastaat pärjäävät silti mainiosti, sillä talvi ollut leuto. Vielä pari viikkoa sitten rastaat pomppivat Keravan kartanon sulalla nurmikentällä. Maan taas jäädyttyä linnut ovat palanneet etsimään jäljellä olevia marjoja. Punaisten loputtua mustatkin alkavat kelvata. Tuusulan Lahelanniityn aitapensaissa riittää aronianmarjoja. Tänään monisatapäiset rastasparvet kuhisivat niitä popsimassa. Eilen samalla alueella liikkui myös iso parvi tilhiä, jotka tuntuivat suosivan jäljellä olevia pihlajanmarjoja.

Punaisten loputtua rastaille kelpaavat mustatkin (aronian) marjat

Parina viime päivänä olemme retkeilleet myös Espoon Soukassa, minne joka talvi kertyy lintuharrastajia katselemaan lokkeja ja petolintuja. Merenlahti venesataman niemekkeen edustalla on tukevasti jäässä ja talvikalastajilta jää aina jäälle kaloja lintujen ravinnoksi. Merikotkia näkyy päivittäin useitakin. Lännessä Kirkkonummen puolella on peltoja ja metsää, missä Hesarin mukaan on viime päivinä liikkunut susikin. Liekö sitten katsastellut  samoja saalistähteitä, joita alueella päivittäin lentelevä maakotkakin hyödyntää.

Nuori isolokki Espoon Soukassa
Myös hiirihaukka on jäänyt seudulle talvehtimaan ja joinakin vuosina senkin on nähty käyvän verkkoavannoilla kala-aterialla. Tänään Soukassa käydessämme meren jäältä löytyi myös nuori isolokki. Aiempina talvina, kun Espoon Ämmässuon kaatopaikka vielä kokosi tuhansia talvehtivia lokkeja, isolokkeja nähtiin Soukassakin useita. Nyt, kun Ämmässuon lokkeja on jäljellä enää muutamia satoja, oli isolokki tämän retkipäivän iloinen yllätys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti