sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Ennätysvarhaisia muuttolintuja

Helmikuun sateet ovat sulattaneet lunta vauhdilla, vaikkei aurinkoa ole paljoa näkynytkään. Tämänpäiväisellä kierroksella totesin, että ainakin Nurmijärven Lepsämässä on jo kunnon tulvajärvi. Tosin vielä tänään ihan tyhjänä muuttolinnuista.

Useita ennätysvarhaisia havaintoja on tehty viime päivinä. Ensimmäinen hiirihaukka lenteli Kytäjän Livinkylässä jo 18. helmikuuta. Koska alkutalvesta Kytäjällä viipyneet haukat ehtivät kadota jo ennen vuodenvaihdetta, voi tätä helmikuista yksilöä pitää muutolta saapuneena ja siten ennätysvarhaisena. Uuttukyyhky saapui Tuusulan Rantamoon niin ikään pari päivää aikaisemmin kuin koskaan eli jo 20. helmikuuta.

Ennätysvarhaiset metsähanhet Mäntsälän Metsäkulmalla

Hurjimman ennätyksen tekivät silti metsähanhet. Ne saapuivat Mäntsälän Metsäkulman ja Pukkilan Lakehiston väliselle hanhien suosimalle pellolle eilen eli 21. helmikuuta. Viime vuonna kirjattu aikaisempi ennätys parani siis peräti 16 päivällä! Näin varhain ei laji ole saapunut Uudellemaalla tiettävästi koskaan aiemmin. Hanhipariskunta oli paikalla vielä tänään hakien ruokaa ojanvarresta ja sänkipellon pälvipaikoilta.

Leutoa säätä ja sateita on luvassa loppukuun päiviksikin. Saapas nähdä mitä kaikkea tänne vielä ehtiikään ennen helmikuun loppua.

Kaikki saapuneet muuttolinnut löytyvät tältä listalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti