tiistai 10. helmikuuta 2015

Vähemmän talvista linturetkeilyä Utössä

Viikonloppuna teimme retken Utön saarelle ulkosaariston talvilintuja katsomaan. Oli hienoa retkeillä lumettomissa maisemissa avomeren äärellä. Torstain menomatka seilattiin lähes tyynessä plussakelissä M/S Eivorin kannella lintuja katsellen. Jurmossa nähtiin hiiripöllö ja merellä kaksi riskilää. Utössä asetuimme taloksi vanhaan luotsitupaan ja nautimme Kovasen Hannan runsaista aamiaisista ja maukkaista saaristolaispäivällisistä. Kyllä taas kelpasi!

Neljään retkipäivään saaressa mahtui monenlaista säätä. Aurinko näyttäytyi lähes joka päivä eikä päiväsaikaan tullut juuri sateitakaan. Sunnuntainen Laina-myrsky 28 sekuntimetrin tuulineen sentään toi mukanaan useitakin nopeasti ohi pyyhkäiseviä raekuuroja.

Retken ainoat merisirrit, mutta hienosti aivan rantaviivassa

Talvikauteen nähden mukavia lintuhavaintoja kertyi roppakaupalla. Peukaloisia nähtiin parhaana päivänä peräti yhdeksän, useita punarintoja ja pari rautiaistakin. Laulurastas näyttäytyi pariin kertaan lammashaassa. Itäniityn rakkolevävallilla nähtiin niittykirvinen ja luotokirvinen ja olihan siellä tällä kertaa myös kaksi merisirriä. Ne ruokailivat rantaviivassa vesikivien väleissä, mihin ne sulautuvat pullean muotonsa ja lyijynharmaan värityksensä ansiosta erinomaisesti.

Merilintuja nähtiin hyvin niukasti. Sulaa vettä on kaikkialla ja vähäiset talveksi jääneet linnut ovat siksi hajaantuneet laajalle alueelle saaristoon. Riskilöitä toki nähtiin useita, mutta ruokkeja vain yksi. Kuoppaisesta merestä ei myrskypäivänä juuri vesilintuja löytynyt, mutta maanantaina tuulen tyynnyttyä löydettiin sentään haahka ja pilkkasiipikin. Tukkakoskelot pitivät jo varsin huvittavalta näyttävää soidintansa saaren rantavesissä.

Sarvipöllön  korvatupsut taipuvat kovassa tuulessa

Sarvipöllö nähtiin parina päivänä ensin Postin männikössä ja toisen kerran Itäniityn reunakatajikossa, mistä se oli löytänyt aurinkoisen päivehtimispaikan. Viimeisenä retkipäivänä juuri ennen laivan lähtöä Jorma näki lapinsirkun, jonka pian löysimme uudestaan koulun pihamaalta. Paluumatkalla maanantaina näimme vielä Knivskärin väylämerkillä vakituista vahtipaikkaansa pitävän komean muuttohaukan. Se on myös yksi Arkipelagia-seuran kohdelajeista, jota seura yrittää palauttaa saariston pesimälajiksi. Hankkeesta kerrottiin yhtenä iltana hotellilla pidetyssä esitelmätilaisuudessa.

Vanha muuttohaukka istui taas Knivskärin merimerkillä

Neljän saaripäivän aikana kirjasimme havaintoja kaikkiaan 43 eri lajista.

Laulurastaskin löytää ruokaa Utön talviselta pihanurmikolta
Helmikuinen lapinsirkku oli mukava ylläri!
Tuulen muovaamia - hattivatin poikasiako?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti