perjantai 13. helmikuuta 2015

Kevätmuutto ennen ja nyt

Tänään aamulla näin Tuusulan Jokipuistossa kevään ensimmäisen muuttolintuni, kun joelle oli saapunut telkkänaaras. Se sukelteli ihan vanhaan malliin matonpesupaikan kävelysillan vieressä.

Sunnuntaina 15.2 Tuusulajoella oli jo kolme telkkää

Helmikuun kääntyessä jälkimmäiselle puoliskolleen, on taas aika valmistautua muuttolintujen tuloon. Olenkin päivittänyt Kevätmuutto-sivulla olevat muuttolintujen saapumistilastot. Niissä on nyt otettu huomioon myös kevään 2014 havainnot. Viime kevät oli kaikkien aikojen varhaisin ainakin muuttolintujen saapumisajoilla mitattuna. Peräti 24 lajia saapui varhaisemmin kuin koskaan 40 vuoden ajalta kokoamassani aineistossa. Lisäksi vielä 7 muuta lajia sivusi aikaisempaa saapumisennätystään. Varsinkin alkukevään muuttajat ja vesilinnut palasivat varhaisen kevään myötä paljon normaalia aikaisemmin.

Muuttolintuhavaintoja sadan vuoden takaa (Sydänheimo 1919)

Muuttolintujen saapumista on Tuusulan seudullakin seurattu ja kirjattukin jo yli sadan vuoden ajan. Tuusulalainen ylioppilas Martti Sydänheimo esitelmöi SFFF-seuran (Societas pro Fauna et Flora Fennica) kokouksessa 5.4.1919 ornitologisista havainnoistaan. Katsaukseen sisältyi oheisessa kuvassa oleva taulukko muuttolintujen saapumisesta Tuusulan seudulle vuosina 1913-19. Sata vuotta sitten varhaisin muuttolintu oli taulukon mukaan kottarainen, joka saapui 7. huhtikuuta.

... ja myös kolmenkymmen vuoden takaa (Ahtiainen 1984)

Oma kiinnostukseni alueen kevätmuuttoa kohtaan alkoi 1980-luvun alussa, kun pääsin vertaamaan havaintojani Luontokerho Turduksen keräämiin havaintoihin. Laadin silloin katsauksen Hyvinkään seudun kevätmuutosta ja se julkaistiin lintuyhdistyksen ensimmäisessä jäsenlehdessä huhtikuussa 1984  (Ahtiainen 1984). Silloin kirjoittamani johdanto sopii tähänkin kevääseen:

"Kevätmuuton alku on taas pian käsillä. Vuosi vuodelta tuo suuri luonnonnäytelmä kertautuu pääpiirteissään samanlaisena mutta aina uutena, kiehtovana ja monien yllätysten sävyttämänä."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti