perjantai 18. huhtikuuta 2014

Sepelrastas ja ekat pääskyt pitkäperjantaina

Pitkäperjantain retkestä tuli - kuinkas muutenkaan - pitkä. Heti aamusta mukavassa viiden asteen lämpötilassa tuntui että lintuja on metsät pullollaan. Pysähdyin Laululaaksossa kuuntelemaan peukaloista, joka pitikin tauotonta äänilevykonserttiaan pienen aarnimetsän siimeksessä. Toinen pysähdys Kapilammella ja sävellaji vaihtui kangaskiurun sointuvaan liverrykseen. Lammen rannassa mulkoili rengassilmillään myös pari pikkutylliä, kevään ekoja.

Ridasjärvi on huhtikuussa parhaimmillaan: joutsenia 200, hanhia ainakin 600, haapanoita yli 200, taveja ja tukkasotkia toistasataa ja päälle vielä lokit, nokikanat ym.  Myös jouhisorsia ja lapasorsia oli tullut lisää ja niitäkin kirjasin jo kaksinumeroisia määriä. Lopulta taviparvesta ui hetkeksi esiin myös juhlapukuinen heinätavi, joka pian katosi uudelleen järven kortteikkoon.

Aikani katseltuani keksin järven kaakkoisrannalta kevään ekan kalatiiran, joka myöhemmin kalasteli aivan tornin edustallakin. Kaulushaikarakin tuli taas esiin Lemmilän edustan kaislamatolle. Päivä lämpeni ja oli taas niin mukava käydä Kyliksellä aamukahvilla paikalle fillaroineen raskaansarjan ornikaverin kanssa.

Hyvinkään Kulomäki houkuttelee sepelrastaita tykkilumien sulaessa

Ridasjärveltä suuntasin suunnitelmani mukaan täsmäretkelle Hyvinkään Kulomäkeä katsastamaan. Yksinäinen staijari mäen huipulta kertoi ettei mitään kummempaa ole näkynyt enkä enää löytänyt Myllytilan jokirannasta koskikaraakaan. Jäin mäen juurelle Myllytilalle ja ryhdyin kiikaroimaan laskettelumäen puoliksi vielä lumisia rinteitä, jossa näytti ruokailevan muutamia rastaita. Kaukoputken haettuani ehdin katsoa vasta puolenkymmentä rastasta kun seuraava olikin jo vuoden eka sepelrastas. Kaukanahan se oli, mutta lintua katsomaan tulleet olivat tyytyväisiä kun ei tarvinnut kavuta ylös mäelle linnun nähdäkseen.
Harmaasorsa (vasemmalla) Kytäjän Postin tulvalammikolla

Kierros Kytäjän tulvattomilla pelloilla ei ensin tuntunut tuottavan yhtään mitään. Postin tulvalla lepäili kuitenkin yli sata sorsaa, joukossa myös harmaasorsakoiras. Kun vielä pysähdyin Livinkylän pelloille kuoveja katsomaan, löysinkin pellon päältä kaksi iloisesti kaartelevaa haarapääskyä. Kesä on siis tullut näillekin retkireiteille!

Pitkänperjantain iltana tarkistuslaskenta antoi pääsiäisen lajimääräkseni jo 87 lajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti