maanantai 28. huhtikuuta 2014

Utön retki 24-27.4.2014

"Hemma bra men borta bäst" vai oliko se toisinpäin? Joka tapauksessa retkeilin pitkän viikonlopun saaristossa Utön maisemissa. Tällä kertaa saarelle seilattiin M/S Lilyn aurinkokannella staijaten halki Korppoon saariston. Perjantaina saimme Hauvelin kanssa nauttia Hannan ja hänen vanhempiensa erinomaisesta huolenpidosta kampela-aterioineen ja viikonlopuksi liityimme "seniornien" kuuskyt ja plus seuraan.

Utön kylä kevätaamuna

Aurinko paistoi joka päivä pilvettömältä taivaalta ja lähes tyyni meri kimmelsi majakkasaaren ympärillä, joten kelpasi tällä kertaa retkeillä milteinpä kesävarusteissa.

Merellä kellui tuhansia haahkoja ja allien laulu säesti aamustaijauksia luotsiasemalla. Muuttoa ei "turistikelissä" paljoa ollut, mutta ruokkeja, riskilöitä, kuikkia ja merikihuja nähtiin joka aamu. Meriharakoita ja kuoveja muutti isoina parvina. Lauantaina Olli blokkasi merenpinnassa lepattelevan harjalinnun, joka saaren tarjoamasta tukevammasta jalansijasta piittaamatta jatkoi muuttoaan kohti pohjoista.

Huhtikuussa punarintoja on Utössä kaikkialla
Mustaleppälintu (vanha koiras)
Joka yö saareen tuntui saapuvan uusia muuttolintuja. Punarintoja oli kaikkialla ja vähitellen yleistyivät myös leppälinnut ja ensimmäiset kertutkin saapuivat. Niiden joukosta löydettiin myös mustaleppälintuja ja varhainen pikkusieppo. Tiltaltteja ruokaili Itäniityn rannassa kymmenpäisenä parvena ja pajulinnun laulua kuului aamu aamulta enmmän. Saaren kivikoissa pyrähteli yllin kyllin kivitaskuja ja lähtöaamuna löytyi eka pensastaskukin.

Hernekerttu Utön katajikossa

Retkiporukan viikonlopun lajimäärä kohosi peräti 104 lajin tulokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti