keskiviikko 27. elokuuta 2014

Retkipinnareppu täyttyi - 200 lajia ja syksy vasta alussa

Sadekausi on nyt jatkunut jo kymmenen päivää. Vaan onpa ollut hienoa aikaa kahlaajalintujen kerääntymiä katsellessa. Hyvinkään Sofiebergin tyllimäärä taisi yltää huippuunsa 24.8, jolloin laskimme mullokselta peräti 230 tylliä, edelleen pääosin vanhoja lintuja. Tyllien ohella pellolla on havaittu jo neljä lajia sirrejä, viimeisenä 25.8 löytämämme pikkusirri. Tänään sen onnistuivat näkemään myös Hyvinkäältä paikalle pyöräilleet ekoleidit.

Sofiebergin tyllejä - joukossa myös suosirri (keskellä) ja kuovisirri (ylhäällä vasemmalla)
Sofiebergin kahlaajapelto on noin 20 hehtaarin kokoisella mullos, jonka pinnan jatkuvat sateet ovat pitäneet märkänä. Varsinaisia tulvalammikoita pellolla on niukasti, mutta kovimmilla sateilla Koiransuolenojasta nousee pellon reunaan vettä niin paljon että sinne mahtui purotaimenkin uimaan - tosin se sitten joutui harmaahaikaran kurkkuun.

Tänään näimme pelloilla myös vanhan muuttohaukan, joka sai aikaan melkoisen mylläkän satojen  kahlaajien ja kottaraisten keskuudessa. Tällä kertaa se kuitenkin vain laskeutui kupu täynnä pellolle lepäilemään eikä heti ryhtynyt saalistamaan. Pari päivää aiemmin muuttohaukka oli nauttinut pelloilta saamaansa pulupaistia.

Käenpiika kuikuilee sireenissä
Syksyn tulon huomaa myös peltojen reunoja kiertelevistä pikkulintujen sekaparvista, joissa on kerttuja, uunilintuja, sieppoja ja tiaisia. Pari päivää sitten löysimme tällaisesta parvesta myös käenpiian, joka viihtyi Sofiebergin tien laidan sireenissä.

Ai niin, se vuoden 200. retkilaji löytyi tänään jo aamulla Rantamosta, kun lapinkirvinen kuulutti muuttonsa alkaneeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti