sunnuntai 10. elokuuta 2014

Syyskauden alkutahteja metsissä ja pelloilla

Pitkä, kuuma kesä alkaa olla lopuillaan. Puinnit ovat alkaneet. Pesintöjen aikainen kiire ja piilottelu ovat ohi ja lintuja näkyy ja kuuluu taas oikein mukavasti.

Olen viime päivien metsäkävelyllä Ruotsinkylässä tavannut kymmenpäisiä sekaparvia, joissa hyörii kerttuja, sieppoja ja uunilintuja tiaisten lisäksi. Parvista kuuluu taksutuksia, sirahduksia, vihellyksiä sun muita ääniä, joiden tunnistamisessa riittää taas haastetta. Olenkin ryhtynyt nauhoittamaan lintuja ja tutkimaan niitä myös sonogrammien avulla. Jamppahan se minut tähän villitykseen sai ylipuhuttua, mutta kiitos siitä! Constantinen The Sound Approach to Birding on hauska ja mukaansatempaava kirja, jonka avulla monet omakohtaiset äänikokemukset loksahtavat kivasti kohdalleen.

Rantamon kosteikko lintuperspektiivistä - Kuva: Jouko Vuori

Syksy tekee tuloaan myös Rantamon pelloille ja kosteikolle. Kesäinen vihreys on vaihtunut kypsyneen viljan keltaisiin  ja punertaviin sävyihin. Laitan tähän Joukolta saamani kuvan, joka on otettu heinäkuun puolivälissä nelikopterista käsin. Se kertoo meille maata pitkin tallaavillekin, miltä kosteikko näyttää lintuperspektiivistä katsottuna. Sehän on kuin maailman napa!

Altaiden reunoja on viime päivinä niitetty, mikä auttaa havainnointia. Aamulla vanhan altaan reunapenkalta ponkaisi ilmaan syksyn eka heinäkurppa.

Rantamon joutsenet vuosimallia 2014

Joutsenperheen kuusi nuorukaista ovat jo kasvaneet isoiksi, samoin kurjenpoikanen. Nuolihaukkoja näin eilen yhtä aikaa viisi ja tänään pelloilla saalistelivat ekat nuoret ruskosuohaukat. Sain myös vuoden ekan havainnon sinisuohaukasta, kun sulkiva toisen kalenterivuoden koiras muutti aamulla kosteikkojen reunoja pitkin etelään.

Heinäkurpan ja sinisuohaukan kera retkipinnalistani piteni jo 193 lajiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti