sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Katsaus Pohjois- ja Keski-Uudenmaan lintulajistoon

Lintuharrastajien omatoimista retkeilyä ja kohteiden valintaa helpottamaan olen laatinut sivuilleni katsauksen lajien esiintymiseen Pohjois- ja Keski-Uudenmaan alueella. Katsaus löytyy painamalla etusivun yläreunassa linkkiä  Alueen linnusto.

Katsaus esittelee kaikki alueella tavatut 297 lajia. Säännölliset pesimälajit ja läpimuuttajat esitellään varsin lyhyesti, mutta harvemmin alueella tavattavat lajit käsitellään tarkemmin.

Havaintotiedot perustuvat julkaistujen havaintojen lisäksi HyLY:n aikanaan kokoamassa havaintoarkistossa ja omissa muistiinpanoissani oleviin tietoihin. Julkaisemalla muistiinpanoissani olevat tiedot tässä katsauksessa haluan varmistaa, että vuosien mittaan kokoamani havaintotiedot tulevat uusien harrastajasukupolvien käyttöön. Muistan oman harrastukseni alkuvuosilta, kuinka suurella mielenkiinnolla perehdyin sen aikaisissa lintulehdissä painettuihin katsauksiin - nettiä kun ei silloin ollut vielä keksitty.

Lajien ensihavaintojen kohdalla olen parhaani mukaan pyrkinyt mainitsemaan linnun alkuperäisen löytäjän tai löytäjät. Kaikissa tapauksessa arkistoidut ja muistinvaraiset tietoni tuskin ovat osuneet oikeaan. Siksi pyydän etukäteen anteeksi, jos jonkun havainnon kohdalla ei linnun löytäjän nimeä ole kirjattu oikein. Kommentit ja korjaukset ovat näissä tapauksissa ja muutenkin tervetulleita.

Katsaus sisältää myös lähdeluettelon alueen linnustoa koskeviin julkaisuihin. Tätäkin sopii täydentää, jos tiedossanne on siitä puuttuvia julkaisuja.

Antoisia hetkiä lintuhavaintojen parissa niin maastossa kuin kotonakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti