maanantai 29. syyskuuta 2014

Kihuja ja kahlaajia Skaftungin retkellä

Teimme viikonloppuna taas retken lännen linturannoille Kristiinankaupungin Skaftungiin. Ryhmään kuului tällä kertaa kuusi ukkoa, merenneito ja Hali-koira. Päivät retkeiltiin ja yöt huilattiin Karin mökillä. Toki ehdittiin myös saunoa ja herkutella Kahvila Roosan Marjaliisa-piirakalla - kiitokset Vilmalle ja kumppaneille!

Staijasimme kahden länsituulisen päivän ajan Trutklobbarnilla. Lauantaina tuuli yltyi puuskissa 17 metriin sekunnissa mutta asettui sunnuntaina alle 10 metrin lukemiin. Kalamajan seinustalta löytyi kuitenkin kaukoputkille riittävästi tuulensuojaa.

Trutin laguuni on monille bongareille tuttu paikka

Kari oli taas oppaana ja kipparina ja kaikki pelasi  - kiitokset koko porukalta!

Tapsa kuvaa
Jussi staijaa
Lauantaista tuli ikimuistettava kihupäivä. Näimme peräti kolme nuorta leveäpyrstökihua, samanverran merikihuja ja kaupan päälle 22 lajilleen määrittämätöntä kihua. Kihuja löytyi lännenpuolelta pitkin päivää ja ne purjehtivat kovassa tuulessa ylös-alas koukkien etelään. Nuorten kihujen määrittäminen oli haastavaa, mutta ainakin leveäpyrstökihun vatsakas olemus tuli tutuksi.

Sunnuntaina tuuli oli hiljentynyt ja niin myös kihujen muutto. Trutilta laskimme nyt yhteensä 10 kihua, joista 2 lepyä. Vähän matkan päässä etelämpänä pidot kuitenkin vain paranivat. Siellä kihuja summattiin yli 90, joukossa peräti 16 lepyä! Taisimmekin siis tehdä ainutlaatuisen Suomenennätyksen nuijaamalla yli 80 ohimuuttanutta kihua. Pistäkää paremmaksi, jos pystytte!

Nuori suosirri Trutin rakkolevällä

Nuori tundrakurmitsa
Saaressa oli myös ajankohtaan nähden varsin mukavasti kahlaajia. Suosirrit ja tyllit ruokailivat rakkolevävalleilla ja laguunin lietteillä. Lisäksi löytyi nuori tundrakurmitsa, punakuiri sekä kurppaosastolta heinäkurppa ja jänkäkurppa.

Retken lajilistalle kertyi kaikkiaan 87 lajia. Paluumatkalla osa ryhmästämme poikkesi vielä Yyterissä bongaamassa juuri parahiksi löytyneen siperiankurmitsan.

JÄLKIKIRJOITUS: Lauantaiaamuna Jamppa blokkasi Trutilla etelään lentävän ison lokin, joka aiheutti säpinää ja on kuvien tarkastelussa osoittautunut nuoreksi aroharmaalokiksi. Kuvia ja tarinaa lisää Jampan blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti